Ring 116 006  Vold- og overgrepslinjen er døgnåpen

Utsatt? Her får du hjelp!

Opplever du vold eller er usikker på om du er utsatt for vold? Snakk med venner og familie, og få eventuelt hjelp til å kontakte hjelpeapparatet.

Ta for eksempel kontakt med Vold- og overgrepslinjen (VO-linjen) på 116 006. Dette er en hjelpelinje for deg som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Du kan også kontakte fastlegen, helsestasjonen, et krisesenter, politiet eller et av de mange andre hjelpetilbudene.

Krisesentrene har et tilbud til deg som er utsatt for vold eller overgrep fra en partner eller andre du har et nært forhold til. Du trenger ikke være i akutt krise for å få hjelp. Les mer og finn nærmeste krisesenter her: krisesenter.com/finn-ditt-krisesenter/


Du kan ha rett til bistandsadvokat

I mange saker som gjelder vold, har den som anmelder rett på en bistandsadvokat. En bistandsadvokat er en egen advokat som skal hjelpe og støtte den som er blitt utsatt for den straffbare handlingen. Hvis du har rett på bistandsadvokat, er det staten som skal betale for det.

Bistandsadvokaten sin oppgave er å hjelpe deg under etterforskningen og rettssaken, og tale din sak overfor politiet og i domstolen. I tillegg skal bistandsadvokaten hjelpe deg å forstå hva som skjer i saken. Det kan for eksempel være å forklare hvilke spørsmål du kan få under rettssaken, eller hva brev fra politiet betyr. Hvis du vil kreve økonomisk erstatning fra den du anmelder, er det bistandsadvokaten som hjelper deg med det. Du kan også be bistandsadvokaten om å hjelpe deg med å kreve beskyttelse fra politiet hvis det er fare for at du kan bli utsatt for mer vold.

Man har blant annet rett på bistandsadvokat hvis man anmelder en sak som gjelder:

  • vold i familien
  • voldtekt eller seksuelle overgrep
  • menneskehandel
  • incest
  • kjønnslemlestelse
  • tvangsekteskap
  • hvis noen oppsøker deg selv om de har kontakt- eller besøksforbud
  • omvendt voldsalarm 

Denne listen er ikke fullstendig – bistandsadvokat kan også oppnevnes i andre, alvorlige tilfeller. For nærmere informasjon om når du kan få bistandsadvokat og hva bistandsadvokaten kan hjelpe med, kan du klikke på denne siden, som finnes på flere ulike språk: dinutvei.no/lover-beskyttelse/rett-til-bistandsadvokat/. Du kan også ringe til en bistandsadvokat og spørre. En oversikt over advokater finner du på advokatenhjelperdeg.no.

Du kan ha rett til å snakke med advokat ved vurdering av anmeldelse

Noen ganger kan den som har blitt utsatt for vold ha rett til en gratis samtale med advokat før anmeldelse. Da kan man stille spørsmål om bevis, hva man kan gjøre for å få beskyttelse mot vold etter anmeldelsen og hva som kan skje hvis man anmelder.

Du kan ha rett til en slik samtale dersom du har vært utsatt for noen av handlingene nevnt i punktet ovenfor. Det gjelder også for den som er utsatt for vold som har ført til betydelig fysisk eller psykisk skade.

Hvis du lurer på om du har rett til en slik samtale kan du ringe til en advokat og spørre. En oversikt over advokater finner du på advokatenhjelperdeg.no.

Voldserstatningsordningen

Dersom du har vært utsatt for vold, kan du i visse tilfeller ha krav på voldserstatning (tidligere voldsoffererstatning) fra staten. Det er et absolutt krav at du har anmeldt saken til politiet før du søker om voldserstatning.

Fra og med 2023 er det kun de straffbare forholdene som er opplistet i voldserstatningsloven som kan gi rett til erstatning. Loven nevner blant annet ulike seksuelle overgrep, mishandling i nære relasjoner, tvang, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, grov frihetsberøvelse, menneskehandel, kroppsskade, grov kroppskrenkelse og grove trusler. Mishandling i nære relasjoner omfatter barn som har vært vitne til vold. Drap eller uaktsom forvoldelse av noens død kan gi rett til erstatning for de etterlatte. Hentet fra: dinutvei.no/lover-beskyttelse/rett-til-voldsoffererstatning/

Du kan få voldserstatning hvis voldsutøveren blir idømt erstatningsansvar i domstolen. Du kan også få voldserstatning hvis saken blir henlagt av politiet. Merk at det er ulike frister for å søke om voldserstatning, avhengig av om saken er avsluttet ved endelig påtaleavgjørelse (f.eks. henleggelse) eller ved domstolsbehandling:

    • Hvis du søker om utbetaling etter å ha fått tilkjent erstatning i domstolen, er fristen seks måneder fra saken er rettskraftig avgjort.
    • Hvis du søker om utbetaling etter at saken er henlagt, det er avsagt fraværsdom, eller det er inngått rettsforlik, er fristen ett år etter at endelig påtaleavgjørelse er truffet.

Annen viktig informasjon om voldserstatningsordningen:

    • Hvis du søker om voldserstatning uten at erstatningen er tilkjent ved dom, er den som har utøvd volden part i saken. Dette innebærer at vedkommende i utgangspunktet har krav på å få varsel om søknaden din og rett til å be om innsyn i sakens dokumenter. Det er Kontoret for voldsoffererstatning (KFV) som tar stilling til hvilke opplysninger vedkommende har rett til innsyn i.
    • Det er gratis å søke om voldserstatning. Du fyller ut et eget skjema som sendes til Kontoret for voldsoffererstatning. Informasjon om voldserstatning og hvordan man går frem for å søke finner du på nettsiden: voldsoffererstatning.no
    • Tidligere kunne man få fri rettshjelp (gratis advokathjelp) i forbindelse med søknad om voldserstatning. Dersom man hadde fått oppnevnt bistandsadvokat av retten, ble hjelp til å sende søknad om voldserstatning dekket av denne ordningen. Disse rettighetene ble fjernet da den nye loven om voldserstatning trådte i kraft 01.01.2023.
    • Loven legger nå opp til at du må søke på egenhånd, og advokatutgifter dekkes bare i unntakstilfeller.

Kontoret for voldsoffererstatning

Kontoret for voldsoffererstatning har informasjons- og veiledningsplikt. Du kan ringe dem på telefon: 78 98 95 00.


Gratis veiledning/rådgivning

Du kan få gratis veiledning/rådgivning om søknadsprosessen hos:

Støttesenter for kriminalitetsutsatte
Telefon: 80 04 00 08

Juridisk rådgivning for kvinner (JURK)
Telefon: 22 84 29 50