
Mistanke om vold?
Her er tegnene du kan se etter!
Hvis du mistenker at en du kjenner sliter på grunn av tidligere vold, eller lever med vold i dag, er det all grunn til å bry seg. Tegn på at en du kjenner blir eller har blitt utsatt for vold kan være:
- blåmerker, brudd og andre skader
- stadige unnskyldninger (møter ikke til avtaler og lignende)
- isolasjon (fra venner og familie, slutter med aktiviteter og lignende)
- bortforklaringer (falt i trappen, gått på døren og lignende)
- barn som vegrer seg for å gå hjem
- rusmiddelbruk
- endring av atferd
- aggressiv oppførsel
Å spørre noen om de har blitt eller blir utsatt for vold, kan være vanskelig. For mange er det å snakke om vold et fremmed tema. Utenforstående kan derfor være redde for å trå feil i møte med noen som opplever vold. Personer som utsettes for vold trenger likevel at noen bryr seg.
Vær en god venn
Selv om du er sikker på at den du kjenner opplever vold, er det likevel ikke sikkert vedkommende innrømmer det i første omgang. Det er mye skam knyttet til vold, og det kan være vanskelig å innrømme for seg selv, eller makte å forstå, at det er vold hun eller han utsettes for. Noen kan være truet til ikke å si noe. Andre kan mangle språk eller begreper til å snakke om det de utsettes for. Å fortelle kan av ulike grunner sitte langt inne.
Å vise at du bryr deg og lytter og er tydelig på at du tror på det du blir fortalt, kan være noe av det viktigste du kan bidra med.
Vis at du bryr deg
Når du har oppdaget eller blitt fortalt at det er vold, lurer du kanskje på hva du skal gjøre. Behovet for hjelp og støtte varierer fra situasjon til situasjon. Det er forskjell på om du får vite om vold som skjer her og nå, eller om det er noe som har skjedd tidligere og volden har opphørt. For mange tar det flere år før de forteller om vold og overgrep de har blitt utsatt for.
Å vise at du bryr deg og lytter og er tydelig på at du tror på det du blir fortalt, kan være noe av det viktigste du kan bidra med. Du er kanskje den første personen hun eller han betror seg til, eller som får vite om det som har skjedd, og en venn til å stole på er uvurderlig.
Selv om du ønsker å hjelpe der og da, er det ikke sikkert den du ønsker å hjelpe er klar for å ta imot hjelp. Det kan være sårt å bli avvist, men det er viktig at du tåler det. Ikke slutt å bry deg, og forsøk å være tålmodig.
Hentet fra: dinveiut.no
Hvordan snakke om vold?
Mistenker du at noen du kjenner er utsatt for vold, og er usikker på hvordan du skal ta det opp? Det viktigste er at du viser medmenneskelighet. Samtalen kan begynne så enkelt som: «Jeg er litt bekymret for deg, har du det bra? Hvordan har du det egentlig hjemme? Jeg er her for deg, selv om du ikke er klar for å snakke om det nå.» Beskriv gjerne årsaken til at du spør. For eksempel: «Jeg ser at du ofte er borte fra jobben.»
Mange som utsettes for vold vil ikke nødvendigvis kjenne seg igjen i å være voldsutsatt. Derfor kan det være bedre å beskrive handlinger som ikke er greit, i stedet for å snakke mer generelt om vold. For eksempel kan du erstatte spørsmålet «blir du utsatt for vold?» med spørsmål som: «Er du redd for partneren din? Har du noen gang blitt ydmyket av partneren din? Har partneren din gjort noe seksuelt mot deg, som du ikke har ønsket?» I samtaler om vold kan det være lurt å ikke bli for vag, for tydelige spørsmål vil gi tydelige svar.
Reaksjoner
Mange forteller at de er redde for å si noe feil, og for at den voldsutsatte skal bli fornærmet, sint eller ta avstand. Noen kan reagere med å bagatellisere situasjonen, eller komme med unnskyldninger for partnerens handlinger. Uansett hvilken reaksjon du får, så vil det å spørre starte en prosess hos den voldsutsatte. Når vi ikke tør å ta opp temaet, forblir volden skjult. Vi må tørre å ta det første steget og snakke åpent om vold.
Kilde: taushettarliv.no
Vær tålmodig, hold kontakten og søk hjelp
Det å bryte ut av et voldelig forhold kan være en lang prosess. Vær tydelig på at du bryr deg og stiller opp, og vær tålmodig. Fortsett å spørre, selv om du av og til blir avvist. Du kan utgjøre en forskjell.
Det kan være krevende å være pårørende eller venn med noen som har det vanskelig. Vi i Vold- og overgrepslinjen hjelper deg gjerne på veien. Både voldsutsatte selv og familie og venner kan ringe når som helst, døgnet rundt, for å snakke, få hjelp, råd og svar på spørsmål. Helt anonymt. Helt gratis.
Kilde: volinjen.no